Карти „Моята рутина“

Доста често родителите на децата със специални образователни потребности или със заболявания позволяват на грижите, обичта и страховете им да заставят на пътя към самостоятелността на децата. Поставят граници и сами решават какво може и не може детето… Не решавайте предварително, а напротив дайте им силата и куража да се справят сами, защото самостоятелното извършване и на най-простата дейност дава увереност в собствените им сили. Така децата усвояват  нови умения и  се развиват.

Има няколко начина да създадете график за малки деца, който да работи и за вашето дете. Но тук ви споделяме нашата тайна, която помогна на нашия син да преодолее драмата си със самостоятелното извършване на дейности.

Карти „Моята рутина“

Когато за пръв път отпечатах картите, Ники беше любопитен какво правя, което беше идеалният момент да му обясня, че „създавам нещо много специално, за да може да се справя сам с ежедневните дейности“.

Обясних му подробно какво означава всяка карта и започнахме да тренираме. При всеки самостоятелен успех го хвалех и го поздравявах за успехите му. В продължение на няколко седмици той стана по-независим и последва принтираните рутинни карти. Разбира се, той се учи и расте, така че той продължава да се нуждае от треньор и напътствие всеки ден. Но истината е че той прави много повече сам, отколкото преди  и за мен това прави света различен. Особено сутрин, когато бързам да се оправям за работа знам, че Ники ще се облече и ще се оправи сам.

Принтираните рутинни карти са невероятен инструмент, който всеки родител може да използва.

Може да ги изтеглите безплатно от тук: Карти „Моята рутина“

Дайте свобода и увереност на децата и ще видите, че могат да се соравят сами.

Приятни занимания 🙂