Карти с предлози
Езикова игра с карти за упражняване употребата на предлозите В, НА, ПОД, НАД, ДО, ЗАД, ПРЕД, МЕЖДУ.

Предлозите са думи, които служат за връзка между други думи и за изразяване на отношенията между думите.

Този шаблон е изготвен по желание на една наша последователка във Фейсбук. Реших да изготвя карти за игра с предлози, защото и моето дете има затруднения в използването им. Много деца изпитват затруднения с правилната употреба на предлозите. С помощта на тези картите те ще се научат да разпознават и назовават различните пространствени отношения.

Картите са 8 на брой и съдържат най-разпространените в българския език предлози. Всяка карта съдържа само по един предлог, който е оцветен в червено, за да не обърква допълнително детето.

карти с предлози

Исках да онагледя предлозите с реални  примери, затова използвах картонена кутия и топче. Защото децата с езикови нарушения започват възприемането на  предлозите първо с пространственото им значение, в нагледно-действен план.

карти с предлози

Децата могат да бъдат насочвани с въпроси за местоположение (Къде?) за да съставят изречение с правилния предлог. Също така може да си измисляте игри, които да съдържат предлози.

Например:  

  • Назовавайте обекти вкъщи заедно или на улицата. По този начин ще помогнете да детето да намери местонахождението им „Чаша- Чашата е на масата „
  • Помолете детето да ви помага с домакинската работа. Например: да помага слагането на прибори и чинии на масата, да реди съдовете в съдомиялна и т.н. Давайте точно инструкции на детето.
  • Разглеждайте заедно книжки, в които предметите са разположени на различни места. Назовавайте местоположението на всеки предмет.
  • Скрийте любимите играчки на детето, дайте му инструкции къде да ги намери.

игри с предлози

Картите с предлози може да ги изтеглите от тук: Карти с предлози

Аз принтирах картите на картон, за да са по издръжливи. Картите са цветни, но може спокойно да се изпринтят и на черно бял принтер.

На Ники най-голямо впечатление направи предлога „Между“ и пожела да му направя още такива карти 🙂 Ако и вие искате подобни карти за детско развитие може да ми пишете, с радост ще ви помогна.

Приятни занимания от нас 🙂