Упражнения за подобряване на грубата моторика

 Грубата (общата) моторика е развитие на основните движения на тялото като стоене, седене, пълзене, клякане, ходене, тичане, а също така и уменията за игра с топка – хващане, хвърляне, ритане.

Развитието на общата моторика е важно, защото тялото усвоява първо грубите движения като контрола на ръцете и краката и чак след това преминава към изолираните движения, при които се включва долната част на ръката и пръстите. Ако не развият добре грубата си моторика, за децата може да се окаже трудно да овладеят фините движения, които са основополагащи за училищната готовност.

При децата с неразвита груба моторика се наблюдава:

  • Трудност при хвърляне и хващане на топка;
  • Трудност при изкачване и слизане по стълби;
  • Трудност при скачане;
  • Слаб мускулен тонус;
  • и др.

За да развия по добре грубата моторика на Ники правим упражнения с голяма фитнес топка. Ще ви покажем няколко упражнения и се надяваме и вашите деца да се забавляват като Ники 🙂

Пуснете си приятна музика и да започваме 🙂

  1. Сложете детето да застане по корем върху топката и го движете напред/ назад.

гимнастика с топка

2. Сложете детето да легне по корем върху топката, съберете краката му, помогнете му да се придвижва напред само с помощта на ръцете си.

груба моторика гимнастика

3.  Сложете детето да легне по гръб върху топката и го помолете да докосне пода. Повторете упражнението няколко пъти.

гимнастика за деца със СОП

4.  Сложете детето да легне по корем върху топката и му дайте да взима играчки от пода. В случая ние използваме комплект рибки с кутийка, слагаме рибките на пода и Ники ги взима една по една след това ги слага в кутийката.

игри с фитнес топка

5. Сложете детето да легне по гръб върху топката и с ваша помощ да застане в седнало положение(все едно прави коремни преси)

6. Насърчавайте детето да седи и да балансира върху топката, помогнете му да подскача  по дупе, като го държите за ръцете.

7. Покажете на детето, че може да търкаля топката нагоре по стълбите или по стените(вратите)

гимнастика с фитнес топка за деца

Ако отделяте на ден по 10 минути за гимнастика и упражнение, ще помогнете на детето да подобри грубата си моторика.  Не забравяйте, че развитието на грубата моторика осигурява основата за развитието на останалите двигателни умения на детето, включително фината моторика и сръчността.

Ето и видео от упражненията ни с Ники:

Приятни упраженения 🙂